Microfoane

Înainte de a cumpăra un microfon cel mai important lucru este să știi cum îl vei folosi după aceea. Îl vei folosi pe scenă pentru vocale sau pentru un instrument? Intenționezi să-l folosești pentru înregistrare în studiouri home? Sau cauți ceva ce ar putea fi utilizat în ambele cazuri? Dacă vrei să ai un microfon care să funcționeze și pe scenă și în studio, atunci ai la dispoziție numeroase modele. De exemplu, Audio Technica 2020 sau Shure SM57 este foarte popular și poate fi utilizat în ambele cazuri.

Cum alegem microfonul potrivit?

Înainte de a cumpăra un microfon cel mai important lucru este să știi cum îl vei folosi după aceea. Îl vei folosi pe scenă pentru vocale sau pentru un instrument? Intenționezi să-l folosești pentru înregistrare în studiouri home? Sau cauți ceva ce ar putea fi utilizat în ambele cazuri?

Dacă vrei să ai un microfon care să funcționeze și pe scenă și în studio, atunci ai la dispoziție numeroase modele. De exemplu, Shure SM57 este foarte popular și poate fi utilizat în ambele cazuri.

Tipurile de microfoane și folosirea lor
 
Cele mai multe microfoane se încadrează măcar în una dintre următoarele categorii: dinamice și cu condensator, dar indiferent de alegerea tipului fii atent la direcționalitatea (adică capacitatea microfonului de a capta o sursă de sunet anume fără să capteze și altele) și cât de robust este acel microfon.

1. Microfoanele dinamice

Microfoanele dinamice utilizează o bobină de inducție conectată la o diafragmă și plasată în câmpul unui magnet permanent. Pe măsură ce diafragma se mișcă, mișcă și bobina, care prin urmare variază tensiunea produsă de bobină. Aceste schimbări subtile ale tensiunii de ieșire formează sunetul de ieșire a microfonului.
Microfoanele dinamice tind să funcționeze destul de bine în situațiile live, deși unele sunt folosite des și pentru înregistrări. În situația asta modelul Shure SM58 este un exemplu bun.
Acest fel de microfon este des folosit datorită captării sunetelor puternice și lipsa zgomotului când acesta este manevrată de soliștii vocali.

Sugestii de produse disponibile la Sound Studio:

2. Microfoane cu condensator

În microfoanele cu condensator o diafragmă subțire este situată aproape de o placă de metal numit backplate, creând un condensator. Acest condensator este alimentat cu un încărcător electric mic, fie cu putere fantomă sau cu baterie. Când presiunea undelor sonore face diafragma să vibreze, modifică distanța dintre acesta și a backplate-ului, cauzând astfel variații ale tensiunii de ieșire. Microfoanele cu condensator folosesc o sursă externă de alimentare, baterii interne, sau puterea fantomă furnizată de alimentarea mixerului. În ziua de azi, cele mai multe mixere au putere fantomă în intrările de microfon, dar dacă utilizezi un mixer mai vechi, înainte de a cumpăra un microfon cu condensator asigură-te că are putere fantomă.

Datorită răspunsului excelent în frecvență și a abilității de răspuns la schimbările de volum rapide, acest tip de microfon este des folosit la înregistrări. Există trei tipuri de microfoane cu condensator:

Caracteristica polară a microfoanelor

Tiparul de polaritate este forma câmpului de sensibilitate a microfonului sau direcțiile de la care acceptă sau ignoră sursele de sunet. Cele mai folosite caracteristici polare sunt cele cardioide (unidirecționale), figur-of-eight (bidirecționale) și omni-direcționale:

Accesorii pentru microfon

Există numeroase accesorii pentru microfon concepute pentru a optimiza performanța microfoanelor. Unele dintre ele, includ suporturi de microfon, cabluri, stative, care sunt destul de  esențiale. Alte accesorii, filtrele pop și ecrane de izolare pot fi, de asemenea, critice, în funcție de modul în care folosești microfonul. Fie că ești în căutarea unor piese de schimb pentru microfon, cum ar fi o noua grilă pentru SM58, sau stative, cu ajutorul căruia vei putea pune microfonul exact acolo unde dorești, toate acestea pot fi găsite la Sound Studio.