Muzicuțe
Posted on: 26/07/2017, by : adminMuzicuța
Când vine vorba de un instrument pe care să poți juca ușor, să fie accesibil și portabil, muzicuța este cea, care îndeplinește toate aceste condiții. În ciuda prețului și a mărimii sale modeste, muzicuța este capabilă să producă o serie de tonuri uimitoare, iar această versatilitate este reflectată în genurile muzicale în care și ea joacă un rol.
Acest ghid va elabora tipurile de muzicuțe disponibile, dar și cele care sunt potrivite începătorilor.
Tipuri de muzicuțe
Cu toate că există un număr de muzicuțe de specialitate, cele trei tipuri cele mai frecvente se încadrează într-una din cele trei categorii în funcție de modul în care acestea sunt acordate: diatonică, cromatică și tremolo.
- Muzicuțe diatonice
Muzicuța diatonică este simplă, compactă și des întâlnită în muzica pop, blues și folk și este cea mai obișnuită muzicuță. Datorită simplității muzicuței diatonice acesta este des recomandat pentru începători. Mulți profesori recomandă învățarea pe muzicuța diatonică cu 10 găuri acordată în C.
La Sound Studio sunt disponibile muzicuțe diatonice de la Suzuki, Walther, Lee Oskar.
Pentru mai multe modele de muzicuțe diatonice: https://www.soundstudio.ro/muzicute-diatonice.html
- Muzicuțe cromatice
Muzicuța cromatică care este adesea considerată ca cea mai potrivită pentru muzica jazz și muzica clasică complexă. Mulțumită greutății acesta este capabilă să producă sunete și efecte mult mai bogate. Mulți dintre jucătorii Little Walter, Rod Piazza sau George “Harmonica” Smith au folosit muzicuțe cromatice pentru a genera tonuri grase. Au jucat pe muzicuțe cromatice și Toots Thielman și Stevie Wonder. Muzicuța cromatică mai este numită și muzicuță cu schimbător și pot avea:
- 8 găuri: Hohner Chrometta 8
- 10 găuri: Hohner Chromonica 260
- 12 găuri: are un buton lateral pentru procedura de semitonuri și este recomandat celor care vor cânta prima dată la o muzicuță cromatică, pentru că este ușor de înțeles atunci când se învață cum să cânți la ea; Hohner Chromonica 12, Suzuki HS-SCX48-G Chromatix 48
- 14 găuri: Hohner Chromonica 14, Suzuki HS-SCX56-C Chromatix 56
- 16 găuri: Hohner Chromonica 64, Suzuki HS-SCX64-C Chromatix 64
Trebuie menționat faptul că este mai greu de jucat pe muzicuța cromatică, în așa fel dacă este prima dată când veți cânta la muzicuță este recomandat să începeți cu una diatonică. Chiar dacă muzicuța cromatică este acordată în gama C sau G, în realitate, dacă învățați toate gamele și pozițiile puteți cânta orice gen de muzică, care are 12 sunete standard.
- Muzicuța cu tremolo
Muzicuța cu tremolo poate produce un efect de sunet distinctiv ca un “cutremur”, făcut posibil prin găuri verticale duble, fiecare cu două ancii, una pentru diez, iar celălalt pentru bemol. Acesta are un sunet rece ca de orgă, dar ele sunt mult mai puțin frecvente în uz. Ele sunt, de asemenea, limitate ca modele faţă de tipurile diatonice și tipurile cromatice.
Exemple de muzicuțe tremolo: Hohner Echo 32 Tremolo, Hohner Echo 48 Tremolo, Suzuki Winner 20 Tremolo Harmonica in C etc.
Alte tipuri de muzicuțe
În afară de cele trei tipuri obișnuite există și muzicuțe cu acord (chord harmonicas) și muzicuțe orchestrale (orchestral harmonicas). Primul tip este mai mare și asigură ritm și suport în ansamblul de muzicuță în timp ce al doilea este special conceput pentru a joace în ansamblul de muzicuță și este disponibil în modele diatonice și cromatice.